Kas jādara ar tomātiem, lai novērstu to plaisāšanu: problēmu atrisinās pareiza laistīšana

Viena no problēmām, kas var rasties, audzējot tomātus, ir augļu plaisāšana.

Pat pieredzējuši dārzeņu dārzkopji dažkārt saskaras ar šādu problēmu. Un rodas loģisks jautājums, ko darīt, lai tomāti neplaisātu? Izrādās, ka tie ir pareizi jālaista.

Tomātus plaisāšana var ievērojami samazināt nākamās ražas vērtību un kvalitāti. Dažreiz defekti ir gandrīz nemanāmi, taču bieži vien tie ir dziļi un aptver visu tomāta virsmu. Ja tomāts ir saplaisājis, tas nav piemērots konservēšanai, transportēšanai un uzglabāšanai. Šādus dārzeņus izmanto tikai svaigā veidā, lai uzreiz patērētu. Izpratīsim, kāpēc tomāti plaisā atklātā laukā un siltumnīcā un ko darīt, lai to novērstu.

Kāpēc tomāti saplaisā

Plaisu parādīšanās uz mizas nav kaites pazīme. Tas drīzāk ir defekts, kas bojā augļu izskatu. Rezultātā šāds tomāts tirgū būs daudz lētāks, jo to nevar ilgstoši uzglabāt vai izmantot konservēšanai.

Eksperti ir nosaukuši vairākus galvenos iemeslus, kāpēc tomāti plaisā:

Nepareiza mēslojuma lietošana, piemēram, nepareizs sastāvs vai devas, mēslojuma grafika neievērošana;

Nevienmērīga augsnes samitrināšana spēcīgu nokrišņu dēļ;

Pēkšņas nakts un dienas temperatūras izmaiņas;

Noteiktu šķirņu ģenētiskās īpatnības – visbiežāk riska grupā ietilpst dzeltenie un rozā tomāti ar plānu miziņu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Ja pamanāt, ka uz augļa parādījusies dziļa plaisa, tie nekavējoties jānoplēš no krūma. Bet, ja plaisa jau ir savilkta un pārklāta ar raupju brūnu miziņu, šādi augļi turpinās augt, nezaudējot ne garšu, ne formu. Šādi tomāti nav jānoplēš.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment